LEYLEKLER SUNGURLU'YA GELDİ

Sungurlu'ya bahar aylarında gelerek konaklayan leylekler, bahar ayı ile tekrar ilçeye geldi.

İlçe de bulunan Çarşıbaşı Cami ve bazı cami ile elektrik direklerinin üzerlerine yuva yapan leylekler, gerek güzellikleri gerekse de gagalarıyla çıkardıkları seslerle ilçeye renk katıyorlar.

Kuluçkaya yatıp yavrularını büyüttükten sonra, Sonbahar da ilçeden ayrılarak tekrar sıcak bölgelere göç eden leylekler, yuva için özellikle ilçede ki camileri tercih ediyor. Vatandaşlar leyleklerden memnun olduklarını belirterek, ilçeye renk kattıklarını söylediler.

ORTALAMA 1 METRE BOYLARINDA

Leylek, büyük ve uzun bacaklı, mevsimlik göç eden, çoğunlukla beyaz ancak kanadının ve kuyruğunun bir kısmı siyah bir kuş türüdür. Leylekler ortalama 1 metre boylarında ve 3-3,5 kilo ağırlıklarında olmaktadır. Leylekler genellikle güney kuzey doğrultusunda göç eden kuşlardır, göç ederken genellikle karaları takip ederek gitmektedirler.

ÖMRÜ ORTALAMA 35 YIL

Leylekler etrafında sulak arazi bulunan yerlerdeki binaların ya da ağaçların tepelerine yuvalarını yapmaktadırlar. Bazı durumlarda insanların hazırlamış olduğu özel yuva koşullarını çalı çırpıyla çevirerek de yuva haline getirebilmektedirler. Leylekler yılda bir kere yavru yetiştiren bir kuş türüdür, dişi leylek genellikle 4 yumurta bırakmaktadır. Ancak bu sayının 1'e düşüp 7'ye çıktığı da görülmüştür. Dişi leylek yumurtladıktan sonra kuluçkaya yatarak yaklaşık 34 gün boyunca kuluçkada bekler. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bazen zayıf olarak görülen yavrular ebeveynleri tarafından öldürülmektedir.

Bu durum nadiren olsa da yaşama şansı düşük yavrulara uygulanmaktadır. Yavrular büyütülürken anne ve baba leylek kustukları yiyeceklerle yavruları beslerler. Yavru leyleklerin ağırlığı ilk bir kaç hafta içerisinde 3,5 kilogramı bulabilmektedir. Ortalama olarak da 64 gün içerisinde palazlanmış bir hal alırlar. Leylekler dört yaşında üremeye hazır hale gelebilmektedir. Leyleklerin ömürleri ortalama olarak 35 yıl olmaktadır.