SUN-KA, YENİ TESİSİYLE İHRACATTA ÖNE ÇIKACAK

SUNGURLU - Sun-Ka Kâğıt Satış Direktörü Mehtap Yavuz, yeni tesislerinin 2026 yılı içerisinde devreye girmesiyle birlikte sektörlerinde en çok ihracat yapan şirketler arasına gireceklerini söyledi. Yavuz, "Yeni tesisimiz, 25 MW kapasiteye sahip, RDF, bio kütle, kömür vb. yakıtları kullanarak 25 ton/h buhar üretimi yapacak, arıtmadan gelecek biogaz veya doğalgaz ile baca gazı emisyonunu garanti altına alacak yapıda olacaktır" dedi.

Ambalaj sektöründe Türkiye'nin dört bir yöresine yayılmış, sektöre değer katan pek çok şirket var. Yüksek teknolojiye dayalı tesisleriyle, ihracat odaklı, katma değerli üretim gerçekleştiren Anadolu'ya yayılmış şirketler arasında Çorum Sungurlu’da faaliyet yürüten Sun-Ka Kağıt’ı da sayabiliriz. Gri kar-  ton üretiminde 30 yılı aşan deneyime sahip Sun-Ka Kâğıt, endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve ürün çeşitliliğini arttırmak için 2012 yılından bu yana sektörde Larton markası ile yer alıyor. 

Türkiye'nin yüzde 100 geri dönüştürülmüş kâğıttan ‘karton köşebant’, ‘dilimlenmiş gri karton’ ve ‘mukavva’ üretimi yapan Sun-Ka Kâğıt, 2023 yılında ihracatta en hızlı büyüyen ilk 100 şirket arasında yer alma başarısı gösterdi. Sun-Ka Kâğıt, Sungurlu OSB'de de bulunan yeni yatırımlarının 2026 yılı içerisinde tamamlanarak faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirketlerinden biri olmayı hedefliyor.

Sun-Ka Kâğıt Satış Direktörü Mehtap Yavuz, "Bu hedefi gerçekleştirirken önceliğimiz, çevreye duyarlı sıfır atık, geri dönüştürülebilir ve yenilenebilir kaynaklarımızla geleceğimize yaşanılabilir bir ortam bırakmak. Bunu çok önemsiyoruz. Sungurlu OSB'de yapımı devam eden kağıt fabrikası için karbon ayak izini de minimumda hatta ekside tutacak, tüm girdileri işledikten sonra sıfır atık mantığıyla çalışacak entegre ve çevreci bir iş modeli planladık" diyor. Yeni yatırımın ardından şirket, 400 ton/gün kâğıt, 350-800 gr/m2 arasında gri karton veya coreboard üretim kapasitesine sahip olacak. 

Sun-Ka Kâğıt Satış Direktörü Yavuz  "Burada yakaladığımız ivmeyi 2024 yılı ve sonrasına da taşımak üzere yılın ilk yarısını bir nevi yapılanma dönemi olarak değerlendirdik. Makina ve özellikle insan kaynaklarına yaptığımız yatırımlarımız ile sektörün ihtiyaçlarını ve müşteri beklentilerini odağımıza alarak geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimiz bizi ikinci yarıya daha güçlü ve hazır olarak taşıdı” diye konuştu. 

Mehtap Yavuz 2024 yılını değerlendirmesinde ise şunları söyledi. “2024 yılı ikinci yarısında artan rekabet koşulları ile birlikte etkisini iyice hissettiren yurt içi pazardaki daralma sonucu oluşan durağanlığa rağmen büyüme stratejilerimize bağlı pazar hazırlıkları, katıldığımız ve ziyaret ettiğimiz fuarlar, müşteri odaklı yaklaşımımız ton bazında rakamlarımıza yansımış ve ihracatımız 2023 yılı rakamlarının üzerinde seyretmektedir. Son çeyrekte de üretimimize hız kesmeden devam ediyor olacağız” dedi.

Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu’ya yayılmış 50'ye yakın ülkeye olan satışlarını, artan müşteri sayılarıyla birlikte büyüteceklerini kaydeden Sun-Ka Kâğıt Satış Direktörü Mehtap Yavuz “Sektöründe her zaman öncü olmayı kendisine ilke edinmiş fabrikamız doğa ile uyumlu malzemeler kullanarak; Karton Köşe-  bent, Dilimlenmiş Gri Karton, Mukavva, Pasta Altlığı ile Renkli Bobin imalatı konusunda uzmanlaşmıştır. Yeni teknolojileri yakından takip ederek yaptığımız ilave makine yatırımları ile birlik te piyasada bulunan standart ölçülerdeki ürünlerin yanı sıra, müşteri talebine bağlı olarak özel ölçümlü ürünlerin üretimini de gerçekleştirmekte Ürün gamımız giderek genişlemektedir” şeklinde konuştu.

AMERİKA HEDEF PAZAR

Kâğıt sektörünün ülke genelindeki durumu ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Sun-Ka Kağıt Satış Direktörü Mehtap Yavuz, "Türkiye kağıt sektörü arzı iç pazarda oluşan talebin üzerinde seyretmekte. Yeni yapılan yatırımlarla beraber bu aralık önümüzdeki yıllarda daha da açılacak ve bu durum 2024 son çeyrek ve 2025 ilk yarının sektör açısından nispeten zorlu geçeceği öngörüsü ile birleştiğinde ihracat tüm sektörler için olduğu gibi sektörümüz için daha da önem kazanmaktadır. 2024 yılı büyüme stratejilerimiz doğrultusunda hedef pazar olarak belirlediğimiz Amerika için yapılanmamız tamamlandı. 2025 yılı ihracat rakamlarımıza önemli yansımaları olmasını bekliyoruz.” dedi.