Köyde ki üzüm yetiştiricileri üzüm bağlarında budama ve bakım çalışmalarına hummalı bir şekilde sürdürüyor. Havaların ısınması ve budama vaktinin gelmesiyle makas ve testerelerini alan yetiştiriciler bağlarda ki çalışmalarına başladı.
Köyde üzüm yetiştiren Ramazan Ambarkütükoğlu, muhabirimize yaptığı açıklama da, bağlarında ki asmaların bakım ve budama çalışmalarına başladıklarını söyledi. Ramazan Ambarkütükoğlu, toprak yapısı ve iklim özellikleriyle üzüm yetiştirmeye uygun olan köylerin başında gelen Ayağıbüyük köyünde yetişen üzümlerin çok lezzetli olduğunu ifade etti.
“ÜZÜMLERİMİZ ÇOK LEZZETLİ VE MEŞHURDUR”
Yaklaşık 10 dönüm arazi üzerinde üzüm bağlarının olduğunu anlatan Ambarkütük, “Köyümüz üzüm yetiştirmeye oldukça elverişli. Bende babamdan kalan üzüm yetiştiriciliğini devam ettiriyorum. Özenle yetiştirdiğimiz üzüm çeşitlerimizi hem pekmez yapıyoruz, hem de Sungurlu’da satışını yapıyoruz. Üzümlerimiz çok lezzetli ve meşhurdur.” ifadelerini kullandı.
“ZAMANINDA BUDAMA YAPMA ÖNEMLİ”
Budama hakkında da bilgiler veren Ambrakütükoğlu, “Bağda zamanında ve doğru budama, üzümün hem kalitesini hem de yıllık verimini arttırır, yoksa verim kaybına sebep olur. Bağlarda kış budaması sonbaharda yaprakların döküldüğü dönemden ilkbaharda gözlerin kabarmaya başladığı döneme kadar geçen süre içerisinde yapılır.
Bizde budamaya Nisan ayı başı itibariyle başladık. Bu işlem önemli bir işlemdir. Budama sırasında bırakılacak göz miktarı, bir sonraki yılın ürününü oluşturuyor. Asma üzerinde besleyebileceğinden fazla miktarda oluşacak salkım, üzümün çok fakat kalitesiz yetişmesine yol açıyor. Asmanın gelişme durumuna göre az sayıda bırakılacak göz ise salkımların iri olmasının yanında asmanın yeşil aksamının fazla, yıllık sürgünlerin kaba yapılı ve kalın olmasını sağlıyor.
“YANLIŞ BUDAMA KALİTE KAYBINA NEDEN OLUR”
Asmaların uyanma zamanlarının, budama zamanına göre değiştiğini bilerek budamaya başlanması gerekir. Yani asmaları ne kadar erken budarsak, o kadar erken uyanacaklardır. Bu durumda da ilkbaharda meydana gelen donlardan etkilenme oranı artacaktır. Budamanın tecrübeli kişiler tarafından yapılması da çok önemlidir, çünkü yanlış budamalar, asmaların ömrünü kısalttığı gibi üründe kalite kayıplarına neden olmaktadır.
Asmaların uyanma tarihi Mart sonlarına doğrudur. Şubattan önce budanan bağlar, nisandaki don olaylarından etkileniyor ve ürünün zarar görme ihtimali çok yükseliyor. Şubat sonu veya mart başında budanırsa dondan etkilenmiyor. Zaman olarak doğru yapılan budama, ürünün yüzde 80 oranında don zararından kurtulmasını sağlıyor. Kasım ayında kesinlikle budama yapılmamalıdır. Bu ayda sadece bağların arasını açma işlemi yapılma, yani yaşlı ve hastalıklı kollar alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR