Sungurlu’da Abdullah ve Kadir Kaynak kardeşler, 2 dönüm arazi üzerine kurdukları çiftliklerinde kaz yetiştiriyor.
Abdullah Kaynak, gazetemize yaptığı açıklamada, kaz yetiştiriciliğine 5-6 kazla başladıklarını, daha sonra ‘Kaz Yetiştirme Çiftliği’ kurduklarını söyledi.
Bahçelievler Mahallesi Kömler yolu üzerinde kurdukları çiftlikle kardeşi Kadir Kaynak’la beraber heveslenerek bu işe girdiklerini ifade eden Abdullah Kaynak, amaçlarının Sungurlu’ya kalıcı bir hizmet sunmak olduğunu belirtti.
Kaz yetiştiriciliğinin ilçede yaygın olmadığını dile getiren Kaynak, “Geçen sene biz kaza heveslendik ve damızlık olarak aldık. İlk önce 5-6 tane kazla başladık. Şuan 300’e yakın kazımız var. Sonra Sungurlu’da kaz üretim çiftli-ğinin olmadığını ve bu işin Alaca’da, Çorum’da yaygın olduğunu öğrendik. Sungurlu’ya bir çiftlik kuralım dedik. Bu vesile ile 2 dönüm arazi üzerine çiftliğimizi kurduk. Bu sene damızlık kazlarımızı kendimiz yetiştirdik, bazılarını köylerden topladık. Amacımız Sungurlu’ya güzel bir hizmet sunmak. Kazlarımızın hepsi damızlık şu an, seri üretime geçiyoruz. İsteyen gelip görebilir çiftliğimizi...” dedi.
Kazın yanı sıra çiftlikte hindi, güvercin, brahma ve köy tavuklarının da bulunduğunu anlatan Kaynak, bir çiftlik hayatı gibi yaşamaya özen gösterdiklerini belirtti.
“Kazın yağında kolesterol sıfırdır”
Kazın yağında kolesterol olmadığını vurgulayan Kaynak, “Kazın şu popülerliği var; kazın yağında kolesterol sıfırdır. Etinin kansere iyi geldiği söyleniyor. Bugün kolesterolü tansiyonu yüksek olan insanlarda kazın yağını rahatlıkla tüketebilirler. Kazın iç organlarından kedi ve köpek maması yapılıyor. Tüyünden mont, uyku tulumları yapılıyor bu şekilde çok avantajları var kazın. Kazın eti ayrı bir lezzet, ciğeri ayrı bir lezzet. Kaz yenme zamanı Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat’tır. Şubat ayından sonra kuluçka dönemine geçtikleri için, kaz yenmesi ve kaz kesimi biter.
Bunu bizim Sungurlu halkımız tam olarak bilmiyor. Bizde bunları çiftliğimize ziyarete gelenler olduğu zaman anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Kaz eti soğukta bekletilmeli”
Kaz etinin kesildiği zaman hemen yenmeyeceğini dile getiren Kaynak, “Kaz eti kesim yapıldıktan sonra, en az 2-3 gün dipfrizde soğukta bekletildikten sonra yenmelidir. Kimi insan alıyor kazı taze kesim diye, hemen yemeye koyuluyor, ondan bir lezzet alamazsınız, et donmalı soğukta bekletilip. İler ki zamanlarda kaz yolma makinesi alacağız kuru yolum yapacağız. Eti ayrı, ciğeri ayrı bu şekilde de satışlarımız olacak. Allah utandırmasın biraderimle biz bu işe baş koyduk.” diye konuştu.
“İşimizi sanayileştireceğiz”
Kaz yetiştiriciliğini sanayileştirerek yurt dışına ihracat yapacaklarını anlatan Kadir Kaynak’ta, “Türkiye de kaz dendiği zaman ilk akla Kars geliyor. Karslılarında kazı civcivken buradan alıp götürdüklerini araştırdık. Kendi yerli ırkımız olan Çorum Kazı’nı seçtik bu çiftliği kurarken. Yabancı kazlarda lezzet oranı düşük olduğu için çiftliğimizde bulundurmuyoruz. Çiftliğimizde ‘Çorum Kazı’ ırk potansiyelini yakalamaya çalışıyoruz. Nasip olursa bu sene çok güzel üretim alıp, daha iyi bir tesis kurup işimizi sanayileştirmeye gitmeyi hedefliyoruz. Kaz etini, tüyünü, ciğerini ve yağını Türkiye ve yurtdışına satış yapmak istiyoruz. İnşallah bunu da başarırız.” şeklinde konuştu.
(Adem İncel - Oğuzhan Atik)
YORUMLAR