Kalaycılık mesleği giderek yok oluyor

Kalaycılık mesleği giderek yok oluyor

Sungurlu’da 56 yıldır kalaycılık yapan 68 yaşındaki Şahin Baranlıoğlu kalaycılık mesleğinin giderek yok olduğunu söyledi.

21 Şubat 2017 - 11:43 - Güncelleme: 21 Şubat 2017 - 12:34

Sungurlu’da 56 yıldır kalaycılık yapan 68 yaşındaki Şahin Baranlıoğlu kalaycılık mesleğinin giderek yok olduğunu söyledi.

15-20  yıl öncesine kadar her evin mutfağında bulunan bakır kapların günümüzde süs eşyası olarak kullanıldığını ifade etti.

12 yaşından beri kalaycılık mesleğinin içinde olduğunu anlatan Baranlıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, amcasının oğlu Şeref Baranlıoğlu ile birlikte bu mesleği yaşatmaya çalışan son ustalar olduklarını kaydetti.

Kalaycılık mesleğinin son günlerini yaşadığını ifade eden Baranlıoğlu “Çok küçük yaşlarda çırak olarak başladığım bu mesleği bugünlere kadar getirdim. Ben bu mesleğe başladığımda Sungurlu’da 50’ye yakın kalay dükkanı vardı.  Eskiden ocağımızı yakıp kalay yapmaya başladığımızda insanlar sıraya girerdi. Günde 55-60  parça bakır kap kalaylardık. Hatta kalay yapmak için köylere giderdik ve 2-3 ay kaldığımız olurdu. Şimdi öyle değil. Haftada yada 15 günde bir ocağımızı ancak yakıyoruz. Onda da 5-10 parça kalay ancak yapabiliyoruz.” dedi.

Mutfak eşyalarında bakırın yerini alüminyum, çelik ve teflon malzemelerin aldığını dile getiren Baranlıoğlu, eskilerin vazgeçilmezi olan bakır kapların hurdaya verildiğini söyledi.

Kalaycılık mesleği ile geçimini sağladığını vurgulayan Baranlıoğlu, “ 1960 yılından beri emek verdiğim bu meslek sayesinde 5 çocuk büyüttüm, evlendirdim ve bu meslekten emekli oldum. Severek yaptığım bu mesleğin teknolojiye yenildiğini ve giderek yok olduğunu görmek beni derinden yaralıyor, çok üzülüyorum” diye konuştu.

-  “Bu mesleğin sürmesini istiyoruz”

Sungurlu’da 15 yaşından beri amcasının oğlu Şahin Baranlıoğlu ile birlikte kalaycılık mesleği ile çalıştığını belirten 62 yaşındaki Şeref Baranlıoğlu ise, unutulmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini gelecek nesillere aktaracak çırak bulamadıklarını söyledi.

Bakır mutfak eşyalarının kalaylanması sağlık açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Baranlıoğlu, bakır kaplarda pişirilen yemeklerin oldukça lezzetli olduğunu ifade etti.

Günümüzde bazı evlerde birkaç tane de olsa bakır kap bulunduğunu dile getiren Şeref Baranlıoğlu, “1970 yılından bu yana kalaycılık yapıyorum. Amcamın oğlu Şahin Baranlıoğlu ile birlikte başladığımız bu meslekte bugünlere kadar geldik. İnsanlar bakır’ın ne kadar değerli ve sağlıklı olduğunu bilseler bakırdan asla vazgeçmezler. Teknoloji ürünleri emaye, teflon, seramik gibi ürünlerin çoğalması bakıra olan ilgiyi azalttı. Biz bu mesleğin sürmesini gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Fakat çırak bulamıyoruz. Bu mesleği öğrenmek için karın tokluğuna çalıştığım oldu.  Şimdi pis ve zahmetli bir iş olduğunu söylüyorlar iş beğenmiyorlar.” diye konuştu.

(Adem İncel - Oğuzhan Atik)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ÖZEL İDARE BAKIMEVİ SORUMLUSU OSMAN YÜCELDİ OLDU
ÖZEL İDARE BAKIMEVİ SORUMLUSU OSMAN YÜCELDİ OLDU
MUHSİN DERE, YENİHAYAT MAHALLESİNDEYDİ…
MUHSİN DERE, YENİHAYAT MAHALLESİNDEYDİ…