Nohut anızı üstüne ekim yapılan tarlayı inceledi

Nohut anızı üstüne ekim yapılan tarlayı inceledi

Sungurlu İlçe Tarım Müdürü Hicabi Berişbek, teknik personeliyle geçtiğimiz günlerde nohut anızı üstüne buğday ekimi yapılan tarlada incelemede bulundu.

09 Kasım 2018 - 08:54

Sungurlu İlçe Tarım Müdürü Hicabi Berişbek, teknik personeliyle geçtiğimiz günlerde nohut anızı üstüne buğday ekimi yapılan tarlada incelemede bulundu.

Osman Kuzay ve Adem Kuzay’a ait 17 dekarlık 3 parça tarlada, Bozkır Ekosistemlerinde iklim değişikliğine Ekosistem tabanlı uyum için Tarımsal Uygulamalar Projesi kapsamında, doğrudan ekim sistemi ile Konya 2002 sertifikalı ekmeklik buğday ekimi gerçekleştirilmişti.

Tarlada incelemelerde bulunan İlçe Tarım Müdürü Hicabi Berişbek, ekilen alanda yıl boyunca gerekli incelemeler yapılacağı ve sonuçların enstitü tarafından takip edileceğini bildirdi.

Bu uygulama ile Çorum ve Sungurlu’da anıza ekimin önemi ve ürün kalitesinin artırılmasının amaçlandığı ve hasat zamanında tarla günü yapılarak çiftçilere safhalar hakkında gerekli bilgiler verilmesi düşünülüyor.

İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, toprak işlemesiz tarımın avantajları hakkında, “1- Yakıttan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. (İşlemeli tarımda çiftçiler,1 dekar buğday yetiştirmek için 4 litre mazot kullanıyor. İşlemesiz tarımda %70 oranında tasarruf sağlanıyor.) 2-  Kurağa dayanıklı toprak oluşturuluyor. 3-  Erozyon büyük ölçüde önleniyor. 4-  Toprak yüzeyinden suyun buharlaşması önleniyor. 5- Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma kapasitesi artıyor. 6-Tarımsal kuraklık önleniyor. (Toprak yüzeyini kapatan koruyucu bitki ekimiyle sürülmemiş toprakta buharlaşmayı azaltır ve topraktaki su oranında % 4 lük artış sağlar. Bu yaklaşık fazladan 8 mm ik yağmura denk gelmektedir. Ayrıca topraktaki organik maddesinde içeriğini artıracağından toprağın su tutma kapasitesi artacaktır. (FAO) 7-  Toprak yüzeyinde kaymak tabakası oluşumu önleniyor. 8- Yağmur damlalarının toprağa çarpıp, toprağın parçalanıp toz haline gelmesini önlüyor. Böylece toprağın su ve rüzgar erozyonunu ile kaybolması önleniyor. 9- Verim artıyor. ( Buğdayda  % 30- Ankara Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü) 10- Anız yangınları önleniyor. 11- Tarla nadasa bırakılmadığı için her yıl ürün alınabiliyor. 12 -Gübre miktarında azalma ve gübre etkinliğinde artış sağlıyor. 13- Bitki ve böcek ilaçlamalarında ileriki yıllarda azalma oluyor. 14- Toprak biyoçeşitliliğinde artış sağlıyor. 15- Münavebe sisteminin uygulanmasıyla (yem bitkileri ekimi), meralar üzerinde olan aşırı baskının azaltılması sağlanıyor. 16- Küresel ısınmanın önlenmesine önemli katkı sağlıyor. Toprak İşleme ve anız yangınları sonucu atmosfere karbondioksit (CO2 ) emisyonu artıyor. (Toprak işlemesiz tarımı pullukla işleme ile karşılaştırıldığında karbondioksit emisyonu % 80’e varan oranda azaltılabilir.” bilgiler verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BAŞKAN MUHSİN DERE:
BAŞKAN MUHSİN DERE: "İKİ GÖZÜM SUNGURLU'M"
SUNGURLU'DA 6 BİN 982 ÖĞRENCİ KARNE ALDI
SUNGURLU'DA 6 BİN 982 ÖĞRENCİ KARNE ALDI