"OSB’yi yatırım yapılacak hale getireceğiz"

"OSB'yi yatırım yapılacak hale getireceğiz"

Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Adayı Behiç Akkaş, Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) yatırım yapılacak, cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.

10 Nisan 2018 - 09:40 - Güncelleme: 10 Nisan 2018 - 09:44

Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Adayı Behiç Akkaş, Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) yatırım yapılacak, cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.

1997 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan ve bugüne kadar üzerinden siyasi propagandalar yapılıp, herhangi bir somut adım atılmayan Organize Sanayi Bölgesinin kaderine terk edildiğini dile getiren Akkaş, alt ve üst yapısı yıllar önce tamamlanan bölgede sadece 1 fabrikanın üretim yaptığına dikkat çekti.

İlçenin ekonomik anlamda büyümesinin önünü açacak olan OSB’ye yatırımcının gelmesi için bölgesel teşvik oranının yükseltilmesi gerektiğini belirten Sungurlu TSO Başkan Adayı Behiç Akkaş, Ekonomi Bakanlığının Bölgesel Teşvik Uygulaması ile ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi bakımından ülkemizin altı bölgeye ayrıldığını, Çorum’un ilçeleri ile birlikte 4. bölgede yer alırken, OSB’nin ise 5. bölge teşvik kapsamına girdiğini kaydetti.

Sungurlu OSB’ye yatırım yapmak isteyen girişimcilerin KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi, Faiz Desteği ve SKG İşveren Prim Desteği teşviklerinden yararlandığını anlatan Akkaş, OSB’nin 6. teşvik bölgesine alınmasıyla bu teşviklere ilaveten vergi indirimi yatırıma katkı oranının % 50’den %55’e, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği uygulama süresinin 10 yıldan 12 yıla, faiz desteğinin (bin TL) 700’den 900’e, iç kredi faiz desteğinin 5 puandan 7 puana yükselirken, yatırım yeri teşviki, 10 yıllık sigorta pirim ve gelir vergisi stopajı desteği sağlandığını söyledi.

Sungurlu OSB’ye yatırımcının gelmesi için 5. bölge teşvik kapsamından ivedilikle 6. bölge kapsamına alınmasının gerektiğini vurgulayan Akkaş, TSO Başkanı olması halinde ilçenin sivil toplum kuruluşları, işadamları ve siyasi parti temsilcileri ile bir araya gelerek, OSB’nin teşvik oranının yükseltilmesi için gerekli tüm girişimleri yapacaklarının altını çizdi.

TSO Başkanı olması halinde “Çalışan, üreten ve kazanan Sungurlu” düsturu ile hareket edeceklerini dile getiren Behiç Akkaş, “Birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz ve birlikte kazanacağız. Sungurlu’nun ekonomik olarak ayağa kalkması için Organize Sanayi Bölgesini yatırım yapılacak cazibe merkezi haline getireceğiz. Bunu yapacak irade ve güç bizde mevcut, sizlerin de desteği ile Sungurlumuzu hak ettiği yere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

SUNGURLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Sungurlu O.S.B.’nin Kuruluş çalışmaları 1997 yılında başlatılmıştır. Kuruluş protokolüne göre Çorum İl Özel İdaresi % 75, Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası % 25 katılım payına sahiptir. 27/04/2001 tarihinde Kuruluş Protokolü Bakanlıkça onaylanmış, karma OSB olarak tescili yapılmıştır. Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebi ile yapılan Kuruluş Protokolü değişikliği ile Çorum İl Özel İdaresi % 94, Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası % 6 katılım payı ile Organize Sanayi Bölgesinde temsil edilmektedir.

Bölge adına 484 Hektar alan kamulaştırılmıştır. 384 Hektar alan rezerv saha olarak ayrılmış, 100 Hektar alan I.Etap Uygulama alanı olarak seçilmiştir. Mevzi İmar Planına göre 90 adet sanayi parseli 55,3 Hektar (553.000 m2) alana sahiptir.  Yatırımcıların talebi üzerine yapılan tevhit işlemi sonucunda sanayi parsel sayısı 80 olmuştur. 15 sanayi parselinin yatırımcıya tahsisi yapılmış olup, halen 65 sanayi parseli boştur. Yatırım için tahsisi yapılan parsellerden 3 adetinde yatırımlar tamamlanarak üretim faaliyetin başlanmış, 1 adet parselde yapı ruhsatı alınmış ancak henüz fabrika inşaatına başlanmamıştır. 11 adet sanayi pareseli ise yatırım projesi hazırlama aşamasındadır.

Bölgemizin altyapı (kanalizasyon, yağmursuyu, içme suyu şebekesi), 6.082 metre uzunluğunda kilitli parke yol kaplama ve elektrik şebekesi yapım işi işlerinin keşif bedelinin yüksek olması nedeniyle 3 aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk ihale 2002 yılı Ekim ayında yapılmıştır. 3’üncü aşama ihalesi 30/12/2008 tarihinde tamamlanmıştır. Altyapı işlerinin tamamlanması için KDV dahil 4.631.233,00 (DörtmilyonAltıyüzotuzbirbinİkiyüzotuzüç) TL. ödeme yapılmıştır. Altyapı işleri tamamlanma tarihi olan 30/12/2008 tarihinde, Bölgemiz Bakanlığın yatırım programından çıkartılmıştır.

O.S.B Elektrik Enerjisi :

O.S.B’ nin enerji ihtiyacını karşılayacak olan 154/33 kV T.M bölgemiz alanı içerisinde yer almaktadır. Bölgemizin elektrik dağıtım şebekesi tamamlanmış olup, üretime geçen 3 adet tesisin enerji dağıtımı Sungurlu YEDAŞ tarafından yapılmaktadır. 2012 yılında EPDK’ dan bölgemiz adına dağıtım lisansı alınmıştır.

Telekom Hizmetleri :

Bölgemiz ile TELEKOM Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokol sonucunda, TELEKOM bölgemiz alanında altyapı çalışmalarını tamamlamıştır. İşletmeye açılan tesisler Telekom’un hizmetlerinden yararlanmaktadır.

İçme ve Kullanma Suyu İhtiyacı:

Bölgede 40 Lt/sn. suya gereksinim duyulmaktadır. 1500 m3 gömme su deposu ve içme suyu şebekesi tamamlanmıştır.

Bölgemizin su ihtiyacının karşılanması için, Kuzuluk mevkiinde 2 adet sondaj kuyusu açılmıştır. Bu kuyulardan elde edilecek suyun OSB’ye götürülmesi için hazırlanan, 50 m3 Dengeleme deposu, 2.600 metre terfi ve 10.350 metre isale hattından oluşan İçme Suyu Projesi Yapım İşi 920.000,00 TL.+KDV bedelle 13/04/2017 tarihinde ihale edilmiştir. 08/05/2017 tarihinde yer teslimi ve işe başlaması yapılan proje 08/08/2017 tarihinde tamamlanarak bölgemizin su ihtiyacını karşılanmıştır.   

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“HEP BİRLİKTE DAHA AYDINLIK BİR SUNGURLU İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
“HEP BİRLİKTE DAHA AYDINLIK BİR SUNGURLU İÇİN...
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ÇELEBİ SUNGURLU’YA GELDİ...
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ÇELEBİ SUNGURLU’YA GELDİ...