641 yıl önce yapılan Yusuf Hoca Camii, ilçenin en eski camisi unvanını taşıyor. Bir ara Hilmi Efendi olarak adı değiştirilen cami 6 asır geçmesine rağmen halen dimdik ayakta durarak cemaatini ağırlamaya devam ediyor.
BİR ARA HİLMİ EFENDİ İSMİNİ ALDI
Fevzipaşa Mahallesi’nde 1380 yılında yapılan Yusuf Hoca Cami, 1960 yılında Hilmi Efendi tarafından restore edilerek Hilmi Efendi ismini aldı. Daha sonra adı tekrar Yusuf Hoca olarak değiştirildi. Dikdörtgen planlı, ahşap çatılı ve tavanı nakışlı olan cami koronavirüs tedbirleri kapsamında ilk gün ki gibi cemaatine hizmet veriyor. İlçe kurulduktan sonra ilk eğitim faaliyeti, bu camide medrese eğitimi olarak başladığı, daha sonra Ulu Cami, Muhacir ve Altınoğlu Camii’nde medrese eğitimi verildiği ifade ediliyor.
MİMARİSİ VE MİSTİK HAVASI FARKLI BİR LEZZET
Yusuf Hoca Camii’nde ibadet eden vatandaşlar, caminin mimarisi ve oluşan mistik havası ile farklı bir lezzet bırakan bir atmosferi olduğunu vurguluyorlar. İlçede vatandaşlar tarihi dokusu ve mistik havası nedeniyle ibadetlerini bu camide yapmaya özen gösteriyor. Tarihi Yusuf Hoca Camii içinde bir sadelik göze çarpıyor. Cami duvarları süslü olmayıp, çerçeveler içinde dini yazılar bulunuyor, taş temel üzerine inşa edilen yapı kâgirdir. Sungurlu'da ki küçük camilerden biri olan Yusuf Hoca, iki kat biçiminde yapılmış ve minaresi sonradan eklenmiş. 641 yıllık olan caminin üstü çatılı olup, kiremit döşelidir ve kubbesi bulunmamaktadır.
TAVANDAKİ AHŞAP SÜSLEME İLGİ ÇEKİCİDİR
Caminin ön bahçesinde abdest alma yeri ve dini bilgilerin verildiği bir yapı bulunuyor. Mihrabında aşırı süse kaçılmamış olup, çini süslemesine rastlanmamıştır. Tavanı ahşap döşeme olup, tavandaki ahşap süsleme ilgi çekicidir. Tarihi cami en son 1997 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarıldı.
YORUMLAR