Kamyonetten kamyona, minibüsten otobüse, iş makinelerinden tramvaya kadar yüzlerce maket araç yapan Erzurumluoğlu, Sungurlu’nun markalarından BAKTAT’ın logosunu tasarlayan isim olarak biliniyor.
Aydın Sanayi Ticaret İhtisas Sitesi’ndeki (ASTİS) atölyesinde oğlu Güner Erzurumluoğlu ile birlikte çalışmalarını sürdüren Erzurumluoğlu, gerçeğiyle birebir aynı görünüme sahip araç maketlerini, GMS Maket adlı firmalarıyla ülkenin çeşitli yerlerinin yanı sıra, dünyanın dört bir yanına gönderiyor. Erzurumluoğlu’nun maket galerisi, görenleri hayran bırakıyor.
Maketçiliğe başlama öyküsünü ve çalışmalarını anlatan Erzurumluoğlu, “7 yaşında kaynakçı, 9 yaşında tornacı, 12 yaşında tabelacı oldum. 13 yaşındayken işyeri açtım. 16 yaşındayken kamyon kullanmayı öğrendim. 1974 yılında askere gitmeden önce Mercedes 302 model otobüs maketi yapmaya başladım. Tamamen sac kullandım. Elimde doğru dürüst malzeme de yoktu” ifadelerini kullandı.
İLGİ GÖRÜNCE SERİ ÜRETİME GEÇTİ
Seri üretime nasıl başladığına değinen Erzurumluoğlu, “8 yıl önce, 2013’te İstanbul’daki bir fuara davet edildik. 13 bin kişi standımızı gezdi. Orada çok büyük bir ilgi gördük. Ondan sonraki fuarlarda, ilgiden dolayı ücretsiz stant, konaklama ve yol giderlerimizi karşıladılar. 20 – 22 kez İstanbul’daki fuarlara katıldım. O fuarlarda yurt içinden ve yurt dışından gelenler bizleri tanıdı. Böylelikle seri üretime geçtik” diye konuştu.
Geçmişte ağır vasıta şoförlüğü de yaptığını anımsatan Erzurumluoğlu, şöyle devam etti: “Şimdi hurdasını bile bulamayacağınız o araçların maketini yaparken eskileri hatırlıyorum. Fotoğrafta lastik ebatları vardır. O ebatları bildiğimiz için lastikler, diğer ölçüleri orantılayarak oluyor. Şimdi artık teknik çizimler var. Üç boyutlu çizimler var. Onlardan geliştiriyoruz. Kalıplar yapmaya başladık. Herhangi bir teknik danışmanlık hizmeti almıyorum. Oğlum Güner, çizimleri yapıyor, makinamızda kalıpları çıkarıyor. Ben de tezgâhtaki işleri hallediyorum. Atölyeme sabah ezanında geliyorum, akşam ezanında gidiyorum.”
ABD’DEN DE TALEP VAR RUSYA’DAN DA
Sosyal medya sayesinde 35 – 40 ülkeden takipçilerinin olduğunu dile getiren Erzurumluoğlu, “Ürünlerimizi Almanya, Kuveyt, Rusya, Amerika, Fransa gibi ülkelere gönderiyoruz. Maketlerimiz dünyanın her tarafına gidiyor. El yapımı, seri üretim yapan tek kişiyim. El yapımı maket yapan insanlar var ama bir tanesi 5 – 6 ay sürüyor. Biz 6 ayda 600 tane maket çıkarıyoruz. Baba – oğul çalışıyoruz. Başka çalışanımız yok” ifadelerini kullandı.
Maket yapımında kullandığı hammaddeyi özel yaptırdığına dikkati çeken Erzurumluoğlu, “Foreks diye bir malzeme var. Piyasada satılan forekslerden çok farklı bir malzeme. Bunu piyasada özel olarak ürettiriyoruz. O şekilde kullanıyoruz. Çok sağlam ve istediğimiz detayları veriyor bize. Her bir modelin parçaları bir koli içerisinde toparlanıyor. Yeniden üretim yaptığımız o koliyi indiriyoruz, kalıpları çıkarıyoruz. Tekrar üretim yapıyoruz” dedi.
7 YAŞINDA BABASININ YANINDA KAYNAK YAPMAYA BAŞLADI
1954 yılında Sungurlu’da doğan İsmail Erzurumluoğlu, ilk, orta ve lise tahsilini de burada tamamladı. Sanatkâr ruhlu bir babanın beş çocuğundan ikincisi. Henüz yedi yaşında iken römork imalatı yapan babasının yanında kaynak yapmaya, on yaşında torna tezgâhı kullanmaya başladı.
Tahsil hayatı ile iş hayatını birlikte icra ederken okulda yaptığı resimlerle de takdirle karşılanan Erzurumluoğlu, ortaokul başladığı yıllarda harçlıklarından biriktirdiği bir miktar parayla “ iki adet fırça ve altı renk boya” alarak cam yazıları yazmış ve tabelacılığa ilk adımını attı.
13 yaşındayken dedesinin ve babasının desteğiyle 8 metrekarelik ilk iş yerini açtı ve kendi işinin patronu oldu. İşten ve okuldan boş kalan zamanlarında tankerle rafineriye giden Erzurumluoğlu’na bu deneyim kamyon şoförlüğünü de öğretmişti. Tabela işi bir yandan gelişirken kabiliyetleri onu oto boya işine yönlendirdi.
Kış aylarının sert geçmesi iş olanaklarını kısıtlıyordu. İsmail Erzurumluoğlu’da boş durmamak için 1974 yılında ilk maketi olan “O 302” model otobüsü dönemin elverdiği şartlarda metal parçalardan iki ay gibi bir sürede tamamladı ve daha sonrasında askere gitti.
Askerden sonra iş yerini 150 metrekare bir alana taşımış, burada oto boya ve tabela işine devam etmiş, yirmiden fazla usta yetiştirdi. 1980 yılında kendinin de ifadesiyle varlığından gurur duyduğu ‘biricik eşim’ dediği Neziha Hanım ile hayatını birleştirdi. Bu birliktelikten 1981 yılında doğan Güner Erzurumluoğlu için tekrar maket yapmaya başlamış ve “Ford D-1210” markalı bir kamyon yapmıştı. Erzurumluoğlu, 1982 yılından ülkenin içinde bulunduğu ihtilal durumu ve iş imkanlarının daralmasıyla birlikte uluslararası nakliye işine girip, daha sonrasında şehirlerarası yolcu taşımacılığı yaptı.
1987 yılından Sungurlu’dan Aydın iline taşınıp burada reklam işine devam eden Erzurumluoğlu, oğlu Güner’in de yetişmesiyle 2013 yılında tekrar maket yapmaya başlamış ve çevreden gelen yoğun talepler üzerine reklam sektörünü bırakarak, baba-oğul birlikte maket sektöründe ürünler oluşturmaya başladılar.
YORUMLAR