Temmuz ayında temeli atılan 45 bin 500 metre kare alana kurulacak tesisin 36 ayda tamamlanması hedefleniyor. Gri karton üretimi yapılacak yeni tesiste yılda 144.000 ton üretim yapılacak. Türkiye’nin ikinci büyük “gri karton” üretim tesisi olacak bu dev yatırımda 125 kişi istihdam edilecek.
SUN-KA Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Öztekin, yapay zeka ile yönetilen geleceğe değer katacak bir entegre tesis planladıklarını ifade ederek, “Yatırımımızla sıfır atık konseptine uygun, çevreye saygılı, atık kağıt ve bio kütle kullanarak üretim yapacak, yapay zeka ile yönetilen geleceğimize değer katacak bir entegre tesis planladık. Mevcut iş gücümüze ilaveten 125 kişi istihdam edeceğimiz bir fabrika planlıyoruz. Sungurlu ekonomisine yıllık 12 bin 500 tır lojistik hareketi getireceğiz. Ülke ekonomisine yıllık 100 milyon Euro katkı sağlayacağız ve bu cironun yüzde elliden fazlasını 50’ye yakın ülkeye yapacağımız ihracattan elde edeceğiz. Bu yatırım ile yüksek kalitede, yurtdışı rekabetinde bize güç katacak prosesler ve otomasyon kullanacağız ve tüm tesisi yapay zeka ile kontrol altında tutacağız. Yapacağımız yatırım GES ve Kojenerasyon ile kendi enerjisini kendisi sağlayacaktır.” dedi.
Tesis hakkında da bilgiler veren Öztekin, “Sungurlu OSB’de yapımı planlanan kağıt fabrikası için karbon ayak izini de minimum da hatta ekside tutacak, tüm girdileri işledikten sonra sıfır atık mantığıyla çalışacak entegre ve çevreci bir iş modeli planlanmıştır. 400 ton/gün kağıt üretim kapasitesinde 350-800 gr/m2 arasında gri karton veya coreboard üretebilecek bir tesis olacaktır. Yaklaşık 25 MW kapasiteye sahip, RDF, bio kütle, kömür vb. yakıtları kullanarak 25 ton/h buhar üretimi yapacak, arıtmadan gelecek biogaz veya doğalgaz ile baca gazı emisyonunu garanti altına alacak yapıda olacaktır. Buhar kazanında üretilen buhar ile karşı basınçlı buhar tribünü ile yaklaşık 2.5 MW elektrik üretimi yapacak tribünden çıkan buhar ile kağıt üretim prosesinin ihtiyacı olan ısı sağlanacaktır. Çatıda Güneş Enerjisinden elektrik üretimi yapılacak, geri kalan elektrik enerjisi OSB’den temin edilecektir. Hem kağıt üretim prosesinden çıkan, hem de sahadan toplanan suların öncelikle tekrar prosese döndürülmesi sağlanacak. Ancak proses kirlilik limitlerini aşan miktar öncelikle anaerobik olarak sonrasında ise aerobik olarak arıtılacak. Anaerobic arıtma sırasında kullanılacak reaktörlerde çıkacak biogas ve arıtma çamuru yakılmak üzere enerji tesisine yönlendirilecektir.” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR