11 Haziran 2022’de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren geçici düzenleme kapsamında konut kiralarına, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar, bir önceki kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek. Bu düzenleme ile kira bedelinde yapılacak artış oranı sınırlandırılmış olup kira sözleşmesinde belirlenen artış oranına ya da TÜFE oranına göre yapılan artışlar, yüzde 25’i geçtiği takdirde geçersiz sayılacak.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta; bu geçici düzenleme, sadece konut kiralarını kapsamaktadır. Yani çatılı iş yeri kiralarında yapılacak bedel artışlarında söz konusu yüzde 25’lik sınır uygulanmayacak olup iş yeri kiralarında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE’nin) 12 aylık ortalamasına göre kira artışı yapılmaya devam edilecek.
Yapılan bu geçici düzenleme ile TÜFE oranları veya sözleşmede kararlaştırılan oran yüzde 25’in altında ise TÜFE oranı geçerli olacak olup TÜFE oranı veya sözleşmede kararlaştırılan oran yüzde 25’in üzerinde olursa yasal olarak en fazla yüzde 25 oranında artış yapılabilecektir.
Geçici yasal düzenleme öncesinde kira bedeli artışı yapılırken taraflar arasında bir anlaşma varsa öncelikle o artış oranı uygulanmakta, anlaşma yoksa TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçmeyecek şekilde bir artış yapılmakta idi. Söz konusu geçici düzenlemenin yürürlükten kalkacağı tarih olan 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra ise eğer yeni bir düzenleme gelmezse, eski düzenlemeye uygun olarak kira artışı oranlarına devam edilebilecektir.
Son olarak belirtmek gerekir ki söz konusu düzenleme, kira sözleşmesi 5 yılı dolmuş olan ve kira bedeli güncellenecek olan kira sözleşmelerini kapsamamaktadır. Bu kira sözleşmelerinde yapılacak kira artışı için yasal bir sınır bulunmamakta olup tarafların kira artış oranında anlaşamaması halinde kira tespit davası yoluna gitmeleri gerekebilir.
Avukat Sitare Alkım ÜNVER
YORUMLAR