Sosyal güvenlik kanunlarında yapılan bir dizi düzenlemeyle emeklilik şartlarını doldurma bakımından bazı kademeli geçiş süreleri getirilmiştir. Yapılan düzenlemelere göre 08/09/1999 öncesi sigortalı başlangıcı olanlar için, 08/09/1999 ile 30/04/2008 tarihleri ve bu tarihten sonra sigortalı olanlar için emeklilik bakımından sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi bazı şartların birlikte doldurulması halinde emeklilik statüsüne geçiş öngörülmüştür. Yapılan düzenlemelere göre emeklilik yaşı sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısına bakılarak 44-65 arası bir yaş şartını doldurma koşuluna bağlanmıştır.
Emeklilikte yaşa takılma probleme özellikte 08/09/1999 öncesi sigortalılık başlangıcı olanlar için temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bu tarihten önce sigortalılık başlangıcı olanlarda emeklilik aylığı bağlanabilmesi için ssk sigortalıları için prim ödeme gün sayısı, bağ-kurlular için bağ-kur hizmeti, emekli sandığı kanuna tabi olanlar için sandık hizmeti istenilen yaş şartına göre daha önceki sürelerde doldurulabildiğinden sigortalıların sadece yaş şartını bekledikleri için emekli olamadıkları bir sorunla karşı karşıya kalmaktayız. Özellikle de böyle bir sorun ssk, bağ-kurlu çalışanların ise hizmetleri artsa bile emeklilik maaşlarında herhangi bir artış sağlanmaması gibi nedenlerden dolayı bu süreyi prim ödemeksizin geçirmelerine veyahut da çalışsalar bile kayıt dışına çıkma gibi bir yola gitmelerine sebep olmaktadır.
İşte ortaya çıkan bu mağduriyetler bakımından erken emeklilik için yaşan takılan vatandaşlarımız bunu her fırsatta dile getirmekte ve zaman zaman bununla ilgili herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı ile ilgili kamuoyunda gündem oluşmaktadır. Hatta bu konuda sahanın uzmanları, sivil toplum örgütleri, konunun tarafları, karar alıcılar emeklilikte yaşa takılanlar için de bir kademeli geçiş süreci konularak zamanından önce emekli olmak isteyenler için maaşlarda belli oranlarda kesintiye gidilmesi veyahut da kalan sürelerin borçlanma suretiyle doldurularak erken emekliliğin yolu açılması gibi bazı çalışmalar, taslaklar hazırlanmakta bu yönde yapılan çalışmalarda zaman zaman kamuoyunda tartışmalara yol açmaktadır.
Şu an sağlık çalışanlarının emeklilik aylıklarının iyileştirilmesi, hizmetleri karşılığı yıpranma diye tabir edilen fiili hizmet zammı verilmesi gibi bir kanun teklifi hazırlanmışsa da erken emeklilik için yaşa takılanlar için herhangi kanun teklifi, tasarısı gibi yasa koyucu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine iletilmiş bir çalışma bulunmamaktadır.
YORUMLAR